Svar på vanliga frågorNär skall jag vaccinera min hund/katt?
När du får hem din valp är den troligtvis precis vaccinerad vid 8 veckors ålder och skall efter 4 veckor, vid 12 veckors ålder, få en kompletterande spruta för att ha ett bra grundskydd mot valpsjuka, hepatit, parvovirus samt parainfluensa (kennelhosta). Efter grundvaccinationen ges en påfyllnad då hunden fyller 1 år och därefter revaccinering årligen för att upprätthålla skyddet.

Kattungar vaccineras i regel från 10 veckors ålder om det inte finns ett hög smittrisk då man istället ger första sprutan vid 8 veckors ålder.
Därefter ges en kompletterande spruta 3-4 veckor efter den första, för att katten ska ha ett bra grundskydd mot kattpest och kattsnuva (herpesvirus och calicivirus). Efter grundvaccinationen ges en påfyllnad, precis som på hund, vid 1 års ålder och därefter revaccinering årligen.
Tänk på att vi människor kan ta med oss smitta in i hemmet via skor och kläder, och att det därför är viktigt att vaccinera även innekatter.Hur gammal skall hunden/katten vara vid kastrering?

Ordet kastration gäller både hon- och handjur och syftar till att man avlägsnar djurets könskörtlar, dvs testiklar på hanar och äggstockar på honor. Vi tar även bort livmodern på katthonor och tikar till skillnad från en sterilisering där enbart äggstockarna avlägsnas.

Kastrering av hankatt utförs från 5 månaders ålder och honkatter från 6 månader.

Rekommendationer för kastrering av hund är individuellt, både ålders-, beteende- och rasmässigt. Tänk på att invanda oönskade beteenden inte automatiskt upphör vid en kastrering. Testosteronet har en viktig roll i hundens självförtroende och om du har en osäker hund kan beteenderelaterade problem bli värre efter kastrering.
Om ni känner er osäkra i ert beslut hjälper vi er gärna med att svara på era frågor över telefon eller genom ett kostnadsfritt besök.ADRESS J. A. Wettergrens gata 6, 421 30 Västra Frölunda     TELEFON 031 - 89 40 90

FAX 031 - 89 40 99     EMAIL info@husdjurshalsan.se