Svar på vanliga frågor


När skall jag vaccinera min hund/katt?
När du får hem din valp är den troligtvis precis vaccinerad vid 8 veckors ålder, och skall efter en månad d.v.s. vid 12 veckors ålder ha en kompletterande spruta för att få ett bra grundskydd mot valpsjuka, hepatit, parvovirus och parainfluensa. Efter grunden rekommenderar vi en årlig vaccination från att hunden fyller ett år. Kattungar vaccineras i regel från 10 veckors ålder om det inte finns ett hög smittrisk då man ger första sprutan vid 8 veckors ålder. Därefter vaccinerar man som på hund d.v.s. andra grundsprutan en månad senare och sedan efter ett år, och därefter årligen. Vaccinet ger skydd mot kattpest och kattsnuva som finns i hela landet. Tänk på att vi människor kan ta med oss smitta med skor och kläder, därför är det viktigt att även vaccinera innekatter.
Hur gammal skall hunden/katten vara vid kastrering?

Ordet kastration gäller både hon-och handjur och syftar till att man avlägsnar djurets könskörtlar, dvs testiklar på hanar och äggstockar på honor. Vi tar även bort livmodern på katthonor och tikar till skillnad från en sterilisering där äggledaren bara knipsas av. Vi rekommenderar kastrering från 6 månader och uppåt beroende på anledningen till att du väljer en kastration. Tänk på att invanda oönskade beteenden inte automatiskt upphör vid en kastrering.
Hur gör jag för att få resa med min hund/katt?

Reglerna för att resa med djur är relativt omfattande. Gå därför in på jordbruksverkets hemsida www.sjv.se i god tid innan du reser för att se vad som gäller till och från just din destination. Du kan även behöva kontakta det aktuella landets/ländernas ambassad(er).
Är det farligt att söva ett djur?

Precis som med människor är det alltid en risk att söva ett djur. Vi gör en undersökning av varje individ innan sövning och på äldre eller sjuka djur rekommenderar vi ofta ett blodprov. Från blodprovssvarets parametrar ser vi hur det står till med inre organ . Visar det sig att något organ i kroppen har nedsatt förmåga att hantera en standardsövning anpassar vi medicinering så att riskerna minskar. Ett friskt djur har i regel mycket goda förutsättningar att klara en sövning utan komplikationer. I vissa fall där riskerna med sövningen bedöms vara större än riskerna med det vi vill behandla avråder vi från en narkos och försöker hitta alternativ behandling.
Kan man få recept via telefon?

För att få receptbelagd medicin utskrivet av veterinär krävs i regel en undersökning. Om du har varit här med ditt djur som står på behandling kan du få förnyat e-recept per telefon förutsatt att du kommit på uppföljande undersökningar. P-piller till katt skriver vi endast ut efter en undersökning om ni inte varit hos oss det senaste året.
Kostar det att ringa er för rådgivning?

Nej. Vi tar inte ut någon avgift för rådgivning, samtalet kostar som normal telefontaxa.
Tar ni emot akuta fall?

Vi har ingen regelrätt akutmottagning men tar självklart emot akuta fall i mån av tid. Ring alltid först för att försäkra er om att tid finns.
Behöver jag boka tid för mitt djur eller har ni drop-in?

Vi bokar alltid in en tid för dig och ditt djur för att försäkra oss om att vi har tiden som krävs. Ibland kan utredningar som hälta och hudproblem ta upp emot en timme.
Vart ska jag vända mig när ni har stängt?

Vi har öppet alla helgfria dagar året runt om inte annat anges på hemsidan. Skulle ditt djur bli sjukt utanför våra öppettider hänvisar vi till jouröppet djursjukhus.
Behöver mitt djur en remiss för att få komma till veterinär Karin för tandbehandling?

Vi samarbetar med många djurkliniker och djursjukhus i hela landet och Karins kompetens inom tänder är eftertraktad. Ibland blir djur remitterade till vår klinik för operationer och behandlingar i munnen men det går lika bra att boka tid hos några av våra egna veterinärer direkt för att sedan planera in en operation eller behandling hos Karin.
Hur ofta skall man avmaska sin katt och hund?

Om du misstänker eller ser mask hos din hund eller katt så är det dags att avmaska. Symptom på att ditt djur har mask är avmagring, framfall av tredje ögonlocket, matt och tråkig päls eller symptom från mag- tarmkanal. Ibland märks det inte alls. Intervallet beror på hur mycket djuret vistas på ställen där de kan smittas. En utekatt som äter mycket möss kan troligen behöva avmaskas med tätare intervall än en innekatt.
Min katt är innekatt och behöver väl ingen försäkring?

Vi rekommenderar, utan undantag, att man försäkrar sitt djur. Även innekatter kan ramla ut genom fönster eller drabbas av sjukdomar. T.ex. urinbekymmer som urinsten är predisponerade bland innekatter som är mindre aktiva. Om olyckan är framme och ditt djur måste läggas in kan kostnaderna snabbt bli stora! Att behöva avliva sitt djur för att man inte har ekonomin till behandling är väldigt ledsamt och onödigt. Vi rekommenderar att man kontaktar de olika försäkringsbolagen och väljer det som har bäst villkor just för dig och ditt djur.
Hjälp, jag måste omplacera mitt djur! Kan ni hjälpa till?

Ibland gör vissa omständigheter att man inte klarar av att ta hand om ett djur man har skaffat sig. Det kan bero på sjukdom eller andra stora oförutsedda förändringar i livet. Vi har själva ingen förmedling på kliniken utan rekommenderar att man talar med vänner, släktingar, arbetskamrater och grannar. Man kan även annonsera t.ex. på internet och i lokaltidningen eller kontakta Djurens Vänner Göteborg, Göteborgs Djurskyddsförening, Änglakatten m.fl.
Vad är normal kroppstemperatur för hund och katt?

Man brukar säga att hundar och katter skall ligga en grad högre i kroppstemperatur än människor, d.v.s. inte högre än 39 grader. Det går inte att känns på hundens nos om den har feber eller ej! Man måste använda sig av en termometer precis som på människor, i ändtarmen. Det funkar med samma termometer som man använder till människor.
Min katt kniper med ögat och det rinner mer än vanligt. Måste jag boka en tid?

Ögon är mycket känsliga och det är inte ovanligt att våra husdjur drabbas av t.ex. inflammationer eller hornhinnesår. Om ditt djur är besvärat av röda, rinnande ögon eller kniper med ögat behöver djuret undersökas av veterinär relativt omgående.
Vad kan man göra själv när ens katt eller hund har diarré?

Oftast beror diarré och lös mage på att ditt djur ätit något ute som den inte borde. En vuxen individ som har oförändrat allmäntillstånd kan du ge skonkost i små portioner flera gånger under dagen i ett par dagar för att se om magen stabiliserar sig. Skonkost är en kost som är snäll för magen t.ex. kokt ris och kokt mager fisk. Vi har även ett flertal alternativ både torrfoder och burkmat i vår butik på kliniken som är framtaget speciellt för mag-tarmproblem. Det finns även probiotika i olika former som brukar avhjälpa problemen i snabbare takt. Det är viktigt att kontrollera att djuret inte blir uttorkat eller på annat sätt allmänpåverkat. Om detta händer eller om du har en valp eller kattunge rekommenderar vi du bokar tid hos veterinär. Likaså om problemen eskalerar med blod i avföringen, kräkningar eller om djuret inte blir bättre trots skonkosten.
Vad skall jag göra när mitt djur haltar?

Djur kan liksom oss människor stuka sig och få andra mjukdelsskador utan att det behöver vara så allvarligt. Om du upptäcker ett ändrat rörelsemönster hos ditt djur kan du genom att försiktigt känna på dess ben och rygg försöka lokalisera skadan. Lättare hältor kan du avvakta med, men tänka på att hålla djuret i stillhet utan för mycket påfrestningar. Om hältan är mer påtaglig eller inte blir bättre efter ett par dagars vila bör en veterinär undersöka djuret.
Vad ska jag göra om min hund blir biten av en orm?

Om oturen skulle vara framme och du misstänker att din hund blivit biten av en orm gäller det att hålla djuret stilla. Ju mer hunden springer eller stressar desto snabbare kan giftet spridas i hundens blodomlopp. Medhavt kortison skall bara ges om hundens luftvägar svullnar upp och den får svårt att andas. Ta kontakt med djursjukhus som har motgift vilket vi inte har möjlighet att lagra.
Måste jag id-märka mitt djur?

Vi rekommenderar att man id-märker alla katter, både de som är ute och inne. Det finns två typer av märkning: tatuering och chip. Tatueringen görs på sövd katt i vänster öra och syns bra om katten springer bort. Tyvärr kan tatueringen bli suddig med åren och svårläst. Microchip sätts in med en lite grövre kanyl under huden mellan skulderbladen. För att läsa av chipet krävs en speciell chipavläsare som finns hos veterinär, polis och hos en del brukshundsklubbar och zooaffärer. Det finns två register för katter; Djur-id hos svenska kennelklubben och SVERAK. Alla hundar i Sverige skall id-märkas och registreras hos jordbruksverket. Örontatuering på hund görs bara vid sällsynta tillfällen. Tänk på att om du skall resa med din hund kan det vara så att endast chipmärkning är godkänd, beroende på vart du åker. Läs mer på www.sjv.se. Även svenska kennelklubben har ett register.
Måste jag vara med på avlivningen av mitt djur?

När det jobbiga beslutet att avliva sitt djur tagits bestämmer du själv hur mycket du vill vara med. I en del fall väljer djurägaren att vara med vid den lugnande sprutan, i andra fall låta veterinären och sköterskan sköta hela proceduren. Det viktiga för oss är att du gör det som känns bäst för dig och ditt djur.
Vad ska jag göra om jag hittar ett skadat djur?

Det finns olika instanser att vända sig till beroende på vad det är för djur. Lär mer på naturvårdsverkets hemsida: http://www.naturvardsverket.se/Var-natur/Djur-och-vaxter/Rad/Skadade-vilda-djur/ Vi kan tipsa om Fågelcentralen, samt Svenska Djurambulansen http://www.svenskadjurambulansen.se/ som kostnadsfritt hjälper till med transporter. PS ge gärna ett bidrag då de arbetar helt ideellt!
Vad kan jag göra mot mitt djurs åksjuka/skotträdsla?

Tyvärr lider många av våra husdjur när vi måste förflytta dem eller när jul och påsk börjar närma sig. Vi säljer två sorters kosttillskott på kliniken som kan hjälpa vid oro och ångest. Det ena heter Feliway (katt) resp. Adaptil (hund) och är feromonbaserat, det finns även kosttillskott som verkar lugnande som tex iharmoni och yucalm. Du kan läsa mer här http://kattbeteende.se/feliway eller på http://www.feliway.com/se
Är det farligt att ge p-piller?

P-piller är ett bra alternativ om man vill förhindra löp en kortare tid. Skall man inte avla på sin katt rekommenderar vi kastration från 6 mån och uppåt. P-piller ökar risken för juvertumörer markant och i 85% av fallen är tumörerna elakartade och kan sprida sig, därför är det inte en långsiktig lösning.
Vad skall jag tänka på om jag är ny som djurägare?

När man skaffar sig en ny familjemedlem i form av ett djur är det mycket att tänka på! Det finns mycket information på internet men man måste tänka på att vara källkritisk när man letar. Vi rekommenderar bland annat att man försäkrar och id-märker sitt djur samt vaccinerar regelbundet. Se http://www.sva.se/djurhalsa för aktuella rekommendationer gällande intervall.
Min katt har varit i slagsmål. Behöver jag komma in på undersökning?

Utekatter hamnar oftare i slagsmål än innekatter eftersom de tävlar om revir. Det krävs inga stora sår för att bakterier skall penetrera huden och inom ett par dagar bilda en böld. Om din katt har varit i slagsmål och fått bit- eller rivsår är det bra att boka en undersökning.
Min katt kliar sig, vad kan det vara?

Det finns många orsaker till klåda. Vanligt förekommande diagnoser är olika former av överkänslighet (foder, miljöallergi) och parasiter. Om ditt djur börjar klia sig mer än vanligt utan uppenbar anledning rekommenderar vi en undersökning av veterinär.
Min katt har slutat äta. Vad skall jag göra?

När katter slutar äta kan det bero på många saker. Det kan vara allt från tandproblem till inre organ som inte fungerar som de ska. En veterinär bör undersöka katten relativt omgående eftersom svält påverkar lever och njurar väldigt negativt.
Mina katter kan inte hålla sams och den ena kissar inne. Vad skall jag göra?

Katter är individer som inte alltid trivs i sällskap med varken människor eller andra djur. Ofta sker kontakten på deras villkor om och när de vill socialisera. Det är därför inte alltid så lätt att få ett harmoniskt hem med flera katter, speciellt om de inte har möjlighet att gå ut. Man kan prova med tex. en Feliway adapter för att få mer lugna och harmoniska katter. Läs mer på http://www.feliway.com/se Om urineringen inomhus fortsätter rekommenderar vi en undersökning av veterinär för att utesluta sjukdomar.
Vad kostar det att gå till er? Kan man få faktura?

Kontakta oss via telefon eller mail för aktuella priser. Du och veterinären diskuterar eventuella provtagningar och behandlingar samt deras pris innan de utförs om du är priskänslig. Vi har ingen möjlighet att lämna faktura utan det är betalning med kort eller kontanter på plats som gäller. Man kan även få hjälp av oss att lägga upp en avbetalningsplan via vår samarbetspartner www.humanfinans.se.ADRESS J. A. Wettergrens gata 6, 421 30 Västra Frölunda     TELEFON 031 - 89 40 90

FAX 031 - 89 40 99     EMAIL info@husdjurshalsan.se