Fästingar


Du har säkert redan fått plocka en del kryp som har satt sig i pälsen. Detta året sägs bli ett rekordår vad gäller fästingar. Fästingen trivs bäst i högt gräs och skogsterräng. Den biter sig fast på värddjuret för att suga blod. Oftast hittar man fästingen på djuret i områden där det är lite päls som huvudregionen, på bröstet och i armhålan.
När de biter sig fast sprutar de in ett bedövningsämne som finns i saliven, vilket medför att värddjuret inte märker bettet.

Till en början är fästingen bara några millimeter stor, och efter en fullgod blodmåltid (ca 2-3 dagar) är den ca 1 cm stor. Nöjd och mätt släpper den taget och faller ner på marken igen. Anledningen till att vi fruktar fästingar är att den kan överföra smitta (virus, bakterier) som kan ge sjukdom hos värden.

Ju tidigare man tar bort fästingen, desto mindre är risken för överföring av smitta. Borreliose hos djur ger många olika sjukdomstecken. Plötslig och hög feber, hälta, sämre matlust och flera diffusa symptom. Detta gör det svårt för veterinären att ställa en diagnos på borreliose utan ett blodpov som mäter mängden antikroppar ("kroppens motgift mot främmande ämnen"). Många hundar och katter som är smittade uppvisar inga sjukdomssymptom alls.


Forskning visar att på människor är det under hälften av dem som är smittade som utvecklar sjukdomen, men många får emellertid lättare influensaliknande symptom, något som gör att troligtvis fler än man tror är smittade. Upptäcks smittan i tid behandlas den med antibiotika, som har god effekt. Om man hittar en fästing på djuret eller sig själv bör man ta bort den omedelbart. Det enklaste är att använda en pincett eller fingrarna, ta tag om fästingen helt in mot huden och vrid tills den släpper.

En egen fästingborttagare som ger ett bra grepp om fästingen kan också användas. Den kan man köpa på apoteket eller hos veterinär och välsorterade zoo-affärer. Det är bra att tvätta stället där fästingen har suttit med klorhexidin eller liknande några dagar efter för att hindra en lokal inflammation.

Det finns flera effektiva läkemedel mot fästingar som kan köpas receptfritt på apoteket. Dessa skall hindra fästingen från att sätta sig på hund och katt. Det finns så kallade spot-on preparat (till hund och katt) och halsband (endast till hund). Spot-on preparatet droppas direkt på huden och halsbandet sättes helt enkelt på hunden som ett vanligt halsband. Olika verkningstid och särskilda åtgärder gäller för de olika typerna. Det är viktigt att notera att det är olika preparat till hund och katt.

Det har redan varit tragiska fall i Göteborg denna säsongen där katter har omkommit pga de använt preparat som är till för hund. Men rätt använt bör du enligt min mening fundera på att använda ett profylaktisk medel om du vistas i områden där fästingar förekommer. Biverkningar kan, som vid alla läkemedel, uppstå, men är sällsynta enligt min erfarenhet. I de flesta fall rör det sig om lokala reaktioner.

Ha en god, fästingfri sommar!

Eline Rustad
Leg. Veterinär




ADRESS J. A. Wettergrens gata 6, 421 30 Västra Frölunda     TELEFON 031 - 89 40 90

FAX 031 - 89 40 99     EMAIL info@husdjurshalsan.se